Over hoofdluizen

Paranix heeft een lijst gemaakt van de meest gestelde vragen. Als u geen antwoord vindt op uw vraag, aarzel dan niet om met ons contact op te nemen.

Hoe kan ik berekenen hoelang de hoofdluizen al in mijn haar zitten?

Dat is mogelijk door te meten hoe ver de neten zich van de hoofdhuid bevinden. De eitjes worden vlak bij de hoofdhuid gelegd. Haar groeit ongeveer één centimeter per maand. Zo weet u dat een eitje dat zich 2 cm van de hoofdhuid bevindt, 2 maanden geleden gelegd is.

Kunnen hoofdluizen resistent worden voor een luizenbehandeling?

Paranix-producten bevatten geen chemicaliën, maar werken louter mechanisch. Om die reden kunnen hoofdluizen nooit resistent worden voor een van de bestanddelen. Ze kunnen wel resistent worden voor bestanddelen van producten op basis van insecticiden. Toch komt echte resistentie relatief weinig voor. Als de behandeling faalt, zijn daar meestal andere redenen voor, zoals:

 • een slechte diagnose
 • een gebrekkige opvolging van de richtlijnen: niet genoeg product, te korte behandeling, hoofdluizen en neten niet verwijderd met een kam …
  (nieuwe) besmetting via onbehandelde schoolvriendjes of familieleden, ook volwassenen
 • geen schoonmaak en ontsmetting van de omgeving
 • geen controle 7 dagen na de eerste behandeling en herhaalde behandeling indien nodig

Kunnen hoofdluizen overleven buiten het haar?

Hoofdluizen kunnen in vochtige omstandigheden 2 tot 3 dagen overleven buiten het haar, maar er wordt aangenomen dat ze zich in dat geval niet meer kunnen voortplanten.

Waar kan ik terecht voor hulp en advies?

U kunt om advies vragen aan de schoolverpleegkundige, de apotheker of een arts.

Wat kan ik doen om een nieuwe besmetting met hoofdluizen te vermijden?

Ouders die het haar van hun kinderen regelmatig kammen en controleren, zullen hoofdluizen onmiddellijk opsporen. Zo blijft ook de rest van het gezin bespaard van een besmetting. Als u een luis vindt, volg dan zorgvuldig het advies op en controleer het hele gezin. Volg de instructies voor behandeling, zodat het probleem snel opgelost wordt. Paranix ontwikkelde een Preventieve Spray voor dagelijks gebruik die ook kan helpen om u en uw gezin te beschermen tegen een (nieuwe) besmetting met hoofdluizen. Hier volgen enkele bijkomende tips om uw gezin te beschermen:

 • vraag uw kinderen om geen kledingstukken zoals sjaals of petten uit te wisselen met vriendjes
 • vlecht lang haar of maak het vast
 • draag een badmuts in het zwembad
 • ontsmet de omgeving en was het beddengoed en persoonlijke spullen (sjaals, petten, …) op 60 °C. Stofzuig het huis en de auto en gooi de zak dan weg

Knip ik het haar van mijn kind best kort als hij/zij hoofdluizen krijgt?

Nee. Hoofdluizen leven vlak bij de hoofdhuid, dus het haar knippen helpt niet. Je begint best onmiddellijk met je kind te behandelen. Lees meer over Paranix-behandelingen.

Hoe heeft mijn kind hoofdluizen gekregen? Heeft dat te maken met hygiëne?

Hoofdluizen hebben niets te maken met hygiëne. Iedereen kan besmet raken met hoofdluizen, hoewel dat vaker gebeurt bij kinderen. Hoofdluizen verspreiden zich via contact tussen hoofden of door persoonlijke spullen te delen, zoals een sjaal of een fietshelm. Jonge kinderen hebben vaak een intenser fysiek contact. De lagere school is dan ook de plaats bij uitstek waar hoofdluizen zich gemakkelijker verspreiden. De meeste scholen hebben op elk moment wel enkele kinderen met actieve, levende luizen. Hoofdluizen maken geen onderscheid tussen kort of lang, schoon of vuil haar.

Hoe kan ik mijn kind controleren op hoofdluizen?

Kammen is de beste manier om hoofdluizen op te sporen. Dit is een belangrijke eerste stap voordat u met de behandeling begint. Bekijk de DEMO over hoe u uw kind moet controleren en behandelen.

Controleer het DROGE haar op hoofdluizen met een fijne luizenkam.

 • Borstel het haar eerst om knopen te verwijderen. Controleer dan het haar lok per lok.
 • Controleer bij de haarwortels, achter de oren en in de nek van uw kind. Vaak bevinden de luizen en neten zich op deze plaatsen.
 • Reinig de kam na elk gebruik met lauw water en zeep om verdere besmetting te vermijden.

Als u levende hoofdluizen vindt, maak u dan geen zorgen. Paranix heeft uiterst doeltreffende producten om uw kind te behandelen. Omdat hoofdluizen zich snel voortplanten, raden wij u aan om uw kind onmiddellijk te behandelen.

Vergeet niet de school van uw kind op de hoogte te brengen en de omgeving te ontsmetten. Voor meer informatie, klik hier.

Wat doe ik bij een luizenalarm op school, in de crèche of op zomerkamp?

Voordat u Paranix begint te gebruiken, is het belangrijk om het haar van alle leden van het gezin grondig te controleren, bij voorkeur in daglicht. Controleer het droge haar met een luizenkam op hoofdluizen en behandel iedereen met hoofdluizen op dezelfde dag om herbesmetting te voorkomen.

Voor meer informatie over hoe u de Paranix-producten moet gebruiken, klik op de links hieronder:

Voor meer informatie over het Paranix-programma voor luizenalarm, klik hier.